Veelgestelde vragen
-
+ Wat zijn de isolatiewaarden van een raam?
De isolatiewaarde van een raam of deur is een samenstelling van verschillende elementen die allemaal zijn invloed hebben.
Uf waarde: Dit is de isolatiewaarde van de gebruikte profielen (F : Frame)
Ug waarde : Dit is de isolatiewaarde van het glas (G : glas, zie hierboven)
Uw waarde : Dit is de globale waarde van het gehele raam. (W : window)Om een ‘gemiddeld raam’ te bereken, wordt er uitgegaan van 30% profiel en 70% glas waardoor men een theoretische isolatiewaarde van een gemiddeld raam bekomt. Echter, dit moet beschouwd worden zoals het normverbruik van een wagen, maw in praktijk zal jouw raam steeds net iets minder presteren als het theoretische gemiddelde. Toch is deze theoretische waarde belangrijk omdat het een objectieve vergelijking mogelijk maakt tussen verschillende fabrikanten.
De ramen en deuren van Winfera zijn uitgekozen om een uitstekende isolerende waarde te bekomen. Bij Winfera is het momenteel reeds mogelijk om voor PVC en aluminium de echte realistische isolatiewaarde per individueel raam te bekomen.
-
+ Wat houdt de K-waarde van glas in de praktijk in?
De K-waarde van een glas geeft in een getal weer hoe goed het glas geïsoleerd is. Echter, aan de randen van het glas worden de ruiten tegen elkaar gezet door middel van afstandshouders of ‘spacers’. De K-waarde van het glas houdt geen rekening met de isolatiewaarde van deze afstandshouders, maw glas K1.1 met standaard of isolerende afstandshouders heeft een isolatiewaarde van K 1.1. Ook heeft de dikte van het glas geen invloed op de berekening van de K-waarde.
Het meest gebruikte superisolerend glas heeft een isolatiewaarde van K1.1. Dit houdt in de praktijk in dat bij een buitentemperatuur van -10° en een binnentemperatuur van +20°, het glas aan de binnenzijde een temperatuur heeft van 16.1°.
Glas K-waarde Binnentemperatuur glasplaat bij buiten -10° en binnen +20° Enkel glas 5.8 -1,8° Oud dubbel glas (thermopan) 2.8 9,5° Hoogrendementsglas K 1.1 1.1 16,1° Hoogrendementsglas K 0.9 0.9 16,8° Passiefhuisbeglazing K 0.6 0.6 18° - + Hoe 'Mijn verbouwpremie' aanvragen ?
-
+ Verhoogt mijn KI als ik mijn ramen vervang ?
Het kadastraal inkomen (KI) bepaalt de onroerende voorheffing die je jaarlijks betaalt. Ze is afhankelijk van het comfort, de oppervlakte, het aantal kamers, of er een kelder of garage aanwezig is, of de woning goed gelegen is ….
Bij een grondige renovatie heb je de plicht om dit aan te geven bij het controlekantoor van het kadasteren en dit binnen de 30 dagen na beëindiging van de verbouwingswerken. Wanneer je een bouwaanvraag indient, is de overheid automatisch op de hoogte van je werken. De boetes bij het niet aangeven zijn in 2021 verhoogd.
Wanneer het comfort van de woning stijgt of de woonoppervlakte, bijvoorbeeld door de zolder om te bouwen naar kamers, verhoogt uw KI en dus ook je jaarlijkse belastingen. Maar ook binnen de afmetingen van de woning een badkamer (bij)bouwen, kan aanleiding geven tot een aanpassing.
Maar hierop zijjn enkele uitzonderingen die dus geen invloed hebben op je KI :
- Daken, muren of vloeren isoleren
- Enkele beglazing vervangen door dubbele of drievoudige beglazing
- Verwarmingsketel vervangen door een energiezuinig exemplaar
- Zonnepanelen laten leggen
- Een zonneboiler, warmtepomp of micro-warmtekrachtkoppeling laten installeren
- Thermostatische kranen plaatsenHet vervangen van je ramen heeft dus geen invloed op je KI.
-
+ Hoeveel kamers moet een PVC raam hebben?
De isolatie van een PVC raam wordt bepaald door meerdere factoren, waarvan het aantal kamers er één is. Er is een behoorlijk verschil tussen een 3- of een 4 kamer profiel, maar eens meer dan 4 kamers wordt het aantal kamers minder belangrijk. Bovendien moet elke kamer een minimum dikte hebben om effectief isolerend te zijn. Een groot aantal kamers heeft ook een nadeel, er blijft immers minder plaats over om versteviging te plaatsen.
Nochtans is dit verhaal ondertussen achterhaald bij de betere fabricanten. Het staal in de PVC ramen zorgt aan één zijde voor stevigheid maar aan de andere zijde is staal koud en heeft daarbij nefaste gevolgen voor de isolatie. Bij Winfera PVC ramen is het staal (grotendeels) vervangen door een thermische versterking. Deze versterking is niet enkel steviger dan staal maar draagt ook bij in de isolatie.
Om de isolatiewaarde van de profielen te vergelijken, dient men eenvoudigweg de isolatiewaarden van de versterkte profielen met elkaar te vergelijken. De betere fabrikanten die fier zijn op hun prestaties, zullen deze dan ook op hun website plaatsen. De Uf waarde (Frame) van de PVC ramen van Winfera bedraagt 1.2 (model Modern en Classic). De Uf waarde van de premium serie bedraagt maar liefst 1.1.
-
+ Condens aan de binnenzijde van mijn nieuwe ramen ...
Condensvorming ontstaat wanneer vochtige lucht een koude oppervlakte raakt. Voor condens zijn er dus 2 zaken nodig : hoge luchtvochtigheid en een koude oppervlakte. Hoe hoger de luchtvochtigheid is, hoe minder koud de oppervlakte moet zijn om condensvorming te krijgen. Omgekeerd is ook juist, hoe warmer de oppervlakte is, hoe hoger de luchtvochtigheid kan zijn zonder dat er condensvorming is.
Wanneer er op de oude ramen condensvorming was, wilt dit dus niet zeggen dat dit opgelost is met de plaatsing van nieuwe ramen. Wanneer de nieuwe ramen geplaatst zijn, zijn er 3 mogelijke gevolgen :
- Het probleem van condensvorming (op de ramen) is opgelost
- Het probleem van condensvorming (op de ramen) is verbeterd maar niet opgelost
- Het probleem van condensvorming op de ramen is opgelost of verbeterd maar er ontstaat condens op andere plaatsen in de woningHoge luchtvochtigheidsgraad in een woning kan je niet voelen. Dit hoeft geen vochtige geur of klam gevoel te geven. De vochtigheidsgraad kan je enkel bepalen door deze te meten.
Het kan zijn dat bij de meeste ramen de condensvorming is opgelost maar niet op 1 of meerdere beglazingen. Dit wilt niet zeggen dat deze laatste ramen minder goed geïsoleerd zou zijn, dit wil enkel zeggen dat dit raam op een condens gevoeligere plaatst staat.
De eenvoudigste bestrijdingen van condens zijn :
- Gebruik altijd de dampkap wanneer je kookt.
- Droog je was niet binnen.
- Plaats een vochtvreter in de ruimtes waar condensvorming zichtbaar is.
- Verlucht je woning voldoende. Vocht in de slaapkamer wordt onderschat.
- Zet na het douchen of nemen van een bad het badkamerraam open.
- Verlucht via de ramen in de vochtige ruimtes (badkamer, keuken, toilet, wasruimte, ...
- Betere isolatie van het huis. -
+ Wat is nu juist de glasnorm ?
De glasnorm NBN S23-002 (04/2007) en zijn wijzigingen (02/2010) vervangt de vorige STS 38 en bepaalt onder meer de vereisten voor veiligheidsbeglazing die personen moet beschermen tegen verwondingen en doorval.
De NBN S23- 002 geeft een opsomming van verschillende menselijke activeitenzones en definieert de te gebruiken glastypes. Via 9 toepassingsdomeinen, van wanden tot gevelbekleding en stadsmeubilair, schrijft de NBN S23-002 de minimumwaarden voor. De norm is van toepassing in alle omstandigheden waar glas voorkomt in de bouw: particuliere woningen, kantoren, openbare gebouwen, wanden, daken, ...
Beglazingen in privé-woningen en appartementen, geplaatst op minder dan 90 cm van de vloer, dienen aan de binnenzijde (gelaagd) veiligheidsglas te zijn. Een uitzondering evenwel is de beglazing van de voordeur. Hier moet wel 2 x veiligheidsglas voorzien worden.
De glasnorm NBN S23-002 voor de veiligheid van personen tegen verwondingen en doorval is nu ook per Koninklijk Besluit goedgekeurd op 22/04/08 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 19/05/2008. Dit wil zeggen dat de nieuwe norm voortaan verplicht is. Wij raden al onze klanten aan om voor hun project rekening te houden met deze nieuwe norm. Wij zullen hen dan ook wijzen op het bestaan van deze nieuwe norm.
-
+ Ik heb lichte roestvorming om mijn Inox siertrekker.
Roestvrij staal vormt door verbinding met de zuurstof in de lucht een beschermlaag rond zijn oppervlak. Deze onzichtbare zelfherstellende film bezorgt het materiaal een bescherming tegen oxidatie. De beschermlaag kan echter beschadigen, maar kan zichzelf herstellen op voorwaarde dat de atomen kunnen reageren met de lucht. Daarom is het noodzakelijk om ook roestvrijstalen producten minimum 4 keer per jaar te reinigen met water, zeep en een spons of een specifiek product om inox te onderhouden. Gebruik bij voorkeur een synthetische spons voor gelijktijdig polijsten. Gebruik nooit staalwol of een staalborstel.
-
+ Ik heb condens aan de buitenzijde van het glas. Wat kan ik doen?
Condensatie aan de buitenkant van je beglazing, ontstaat wanneer de temperatuur van het glas aan de buitenzijde duidelijk lager ligt dan de temperatuur van de buitenlucht en het dauwpunt hoger ligt dan de temperatuur van het glas. Soms zijn er meerdere ruiten naast elkaar waarvan er slechts één condens heeft.
Bij superisolerende beglazingen zal er vanuit de woning weinig warmteverlies zijn, zodat de buitenste ruit koud blijft. Dit komt vooral voor op vochtige, windstille ochtenden. Deze condensvorming verdwijnt wanneer de zon de buitenste glasplaat voldoende opgewarmd heeft.Condens aan de buitenzijde is dus geen aanwijzing van slecht glas maar wel het bewijs van goede thermische isolatie.
-
+ Hoe moet een blauwe steen liggen?
De plaatsing van blauwe steen is erg belangrijk. De maatbepaling kan je hier terugvinden op het dorpelplan. De exacte hoogte dient met een laser bepaald te worden. Eventueel kan je de blauwe stenen lager leggen bij ramen en schuiframen om de overstap te verminderen.
Vooral voor de deuren dient de blauwe steen perfect te liggen om wind- en waterinfiltratie te vermijden. Verder is het belangrijk dat de blauwe steen voldoende ondersteund is, ook aan de binnenzijde. Zolang er niet gechapped is, moet de blauwe steen het gewicht van de ramen kunnen dragen zonder bijkomende steun.
Wanneer je zeker bent dat je het dorpelplan goed kan analyseren, kan je het hier downloaden. Echter, dit dorpelplan houdt geen rekening met uitzonderingen, waardoor je het toch best met uw adviseur bespreekt. Dit dorpelplan houdt is opgesteld voor PVC van Deceuninck en aluminium van Aliplast.
-
+ Wanneer kan er definitief opgemeten worden?
Bij een nieuwbouw of aanbouw is het noodzakelijk dat de arduinen dorpels geplaatst zijn. (behalve indien er aluminium dorpels geplaatst worden). Bij een renovatie waar niets veranderd wordt aan de bestaande afmetingen kan je bij de bestelling direct een datum vastleggen voor de definitieve opmeting.
Ramen bestellen met opgegeven maten is ook mogelijk, maar hieraan is toch een behoorlijk risico verbonden, waardoor we dit afraden behalve als het echt niet anders kan. -
+ Hoeveel tijd is er tussen de opmeting en de plaatsing?
Standaard moet men tellen op een 10-tal werkweken. Indien het bouwverlof in deze periode valt, moet deze bijgeteld worden. Indien een snellere levering noodzakelijk is (vb na inbraak) is dit steeds te bepreken met jouw adviseur. Winfera doet er alles aan om de vooropgestelde leverdatum te behalen en ito 2021 werden 97,2% van de werven op tijd geleverd. De levertermijn is verder afhankelijk van het gekozen product. Tijdens de coronajaren zijn de levertijden helaas langer en wispelturiger. Dit is een algemeen fenomeen en hieraan kan Winfera zelf helaas weinig aan veranderen. We trachten wel zo goed als moeglijk te communiceren.
-
+ Worden ramen en deuren ook geplaatst bij slecht weer?
Wanneer de dagtemperatuur gevoelig onder het vriespunt blijft, is het om technische redenen soms niet mogelijk om de werken uit te voeren. Voor de veiligheid van onze mensen wordt er meestal niet geplaatst als er sneeuw ligt. Bij forse regen kan de buitenzijde niet gesiliconeerd worden omdat er dan later hechtingsproblemen kunnen voorkomen.
-
+ Wat kost een offerte?
Winfera besteed veel tijd aan het opmaken van een verzorgde offerte. Bij nieuwbouw bespreken we niet alleen de producten, maar ook de bouwplannen. Bij renovatie komen we meestal tot bij je thuis om zo een perfecte offerte met de juiste afwerkingen te voorzien. Deze service is volledig gratis. Enkel voor het opmaken van een bestek voor de verzekering wordt wel een kost aangerekend die verrekend wordt in de bestelling. Natuurlijk genieten onze bestaande klanten van een gratis bestek in dit geval.
-
+ Wat is juist EPB en waar moet ik aan voldoen?
EPB staat voor Energieprestaties en Binnenklimaat. De bedoeling van de overheid is om normen op te leggen waaraan men moet voldoen op gebied van isolatie en ventilatie voor nieuwbouw, bijbouw en totaal renovaties. Wanneer je dus enkel jouw ramen vervangt is het wel belangrijk dat je kiest voor de beste isolatie, maar je dient geen EPB dossier in te dienen.
Meer informatie vind je op www.meeroverepb.be
-
+ Kan ik bij een verbouwing mijn bestaande rolluiken recupereren?
Voorzetrolluiken (rolluiken met een zichtbare bak aan de buitenzijde) kunnen probleemloos gerecupereerd worden indien deze in goede staat zijn.
Traditionele rolluiken (ingebouwde rolluiken) zijn mogelijk om te recupereren, maar dit wordt meestal afgeraden. De voornaamste reden is dat voor het recupereren van deze rolluik, de afmeting van het raam niet wordt bepaald aan de hand van de buitenmuren maar wel aan de hand van het bestaande rolluik. Hierdoor moeten de ramen dikwijls zeer breed gefabriceerd worden, waardoor ze ver achter de buitenbrik komen te staan en waardoor er binnen veel kapwerk aan te pas komt. Dit veroorzaakt bijkomende kosten voor de afwerking. Ook dient men er rekening mee te houden dat rolluiken die enkele jaren oud zijn moeilijk ingekort kunnen worden zonder dat de bladen stuk springen. Elektrische motoren van deze rolluiken kunnen probleemloos opnieuw benut worden.
Samengevat, voorzetrolluiken kunnen probleemloos gerecupereerd worden. Voor inbouwrolluiken is het meestal economisch niet rendabel om deze te recupereren (behalve de elektrische motor).
-
+ Schimmelvorming en/of condens in huis ? Hoe lossen we dit op ?
Zowel bij nieuwbouw als renovatie kan schimmelvorming of condens voorkomen. Niemand wordt er graag mee geconfronteerd maar er is geen enkele woning immuun tegen. Simpele oplossingen kunnen vaak voldoende zijn. Goede ventilatie verhelpt al heel wat onheil maar er zijn nog manieren om de luchtkwaliteit en gezondheid van je woning op te krikken.
Wat is de oorzaak?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn schimmels en condensvorming in huis niet gereserveerd voor oudere woningen. Condens duikt op wanneer het vocht in de lucht geen uitweg meer vindt. De vochtige condens hoopt zich op, en schimmelvorming is een feit. Meestal kan je dit terug vinden tegen de muur in hoeken of op muren aan de noorderzijde.
Wanneer een woning met oude ramen last heeft van hoge luchtvochtigheid, ziet men dikwijls condensvorming op het glas of op de raamkaders. Als deze ramen vervangen worden, zoekt de condens een andere plaats waardoor schimmelvorming kan ontstaan.Wat is de oplossing ?
Schimmels in huis kun je niet simpelweg oppervlakkig bestrijden. Voor een oplossing op lange termijn moet de kern van het probleem aangepakt worden : condensvorming. Ventileren en voorkomen van waterdamp is daarbij de boodschap. Af en toe de ramen openzetten is een goede start, maar dit alleen is niet genoeg. Hier enkele bijkomende tips:
- Gebruik altijd de dampkap wanneer je kookt.
- Droog je was niet binnen.
- Plaats een vochtvreter in de ruimtes waar condensvorming zichtbaar is.
- Verlucht je woning voldoende. Vocht in de slaapkamer wordt onderschat.
- Zet na het douchen of nemen van een bad het badkamerraam open.
- Verlucht via de ramen in de vochtige ruimtes (badkamer, keuken, toilet, wasruimte, ...).
- Betere isolatie van het huis.Besluit.
Door betere ventilatie kan het in oudere woningen moeilijker zijn om een constante temperatuur aan te houden. Nochtans is een goede verwarming essentieel om condensvorming en dus ook schimmelvorming te bestrijden. Door het plaatsen van superisolerende ramen en door het dak en de muren te isoleren, is er veel minder energie nodig om de woning op te warmen. Best kan je bij het plaatsen van nieuwe ramen en deuren kiezen voor ventilatieroosters in de droge ruimtes (slaapkamer, living, bureau, …)
-
+ Hoe PVC ramen en deuren onderhouden ?
Onderhoud je pvc ramen en deuren meerdere keren per jaar
Winfera PVC buitenschrijnwerk is erg onderhoudsvriendelijk. Het volstaat om je ramen en deuren twee tot drie keer per jaar te reinigen. Bovendien is deze taak niet echt intensief of tijdrovend. Wel moet je ervoor zorgen dat je telkens het volledige raam of deur reinigt. Dat wilt zeggen de kaders, het glas, de bewegende delen én het beslag. Door uw PVC ramen enkele keren per jaar te reinigen zorgt u ervoor dat uw Winfera ramen een levensduur hebben tot wel 50 jaar.
Gebruik een zachte doek
Pvc heeft heel wat voordelen, maar het is gevoelig voor krassen. Hiermee moet je rekening mee houden tijdens het onderhoud. Om beschadiging te vermijden gebruik je best een zachte doek of een spons. Schoonmaakmaterialen met een ruw oppervlak zijn volledig uit den boze.
Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen
Agressieve schoonmaakproducten zijn een slecht idee omdat Pvc niet bestand is tegen sterke oplosmiddelen of oxiderende zuren. In de meeste gevallen zijn reinigingsmiddelen trouwens overbodig en volstaat gewoon water met detergent. Wil je toch een schoonmaakproduct gebruiken? Zorg er dan voor dat je goed naspoelt met zuiver water.
Vermijd strepen, gebruik een ajuin
Wil je strepen vermijden, pel een ajuin en voeg die toe aan het water of het sopje waarmee je de ramen gaat lappen. Een gepelde ajuin is een handige truc om strepen te vermijden. Het klinkt misschien wat gek, maar het resultaat is verbazend.
Reinig je ramen nooit droog
Pvc ramen en deuren onderhouden doe je altijd met water of met een sopje, nooit met een droge doek. Dan heb je namelijk kans op krassen of doffe plekken. Daarom reinig je je ramen best niet wanneer de zon fel schijnt. Door het zonlicht worden je Winfera ramen en deuren namelijk sneller droog, waardoor het risico op krassen weer groter wordt.
-
+ Beschadigd kitwerk buiten.
Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, dieren lusten graag silicone en vinden deze aan onze ramen, vooral op de onderdorpel.
Slakken
Slakken vinden hun weg tot aan onze ramen, waar ze de kit aantasten. Dit gebeurt zowel bij siliconen als bij PUR, zelfs als deze overschilderd is. Het ziet er uit alsof er met een bijtel stukken uit de siliconen gehaald zijn.
De oplossingen zijn vooral middelen om te voorkomen : hou planten weg van de ramen, strooi slakkenkorrels of zet nematoden (kleine wormpjes) uit.
Duiven
Duiven zijn vooral zot van verse silicone aan de onderzijde van de ramen. Wanneer de silicone net aangebracht werd, durven ze behoorlijk schade aan te brengen. De enige oplossing hiervoor is het aanbrengen van weringen tegen duiven.
Andere vogels
In het voorjaar vertonen mannetjesvogels territoriumdrift, vooral tijdens het bouwen van hun nestje, waardoor ze agressief gedrag vertonen. Door de weerspiegeling van glas denken ze een concurrent te zien en uiten dit door hard ergens op te pikken, in dit geval silicone.
Pluimvee
Kippen en kalkoenen houden er van om in silicone te pikken. Dit is goed zichtbaar want de beschadigingen houden op ter hoogte van de bovenzijde van deze dieren.