terug naar overzicht De hervorming van de woonbonus, één jaar later

De woonbonus is het belastingvoordeel voor particulieren die lenen voor de aankoop van een woning. Vanaf 1 januari 2015 werden de gewesten hiervoor bevoegd in plaats van de federale regering. In 2014 ging het nog om een aftrekpost op uw belastingsaangifte terwijl vanaf 2015 de woonbonus een belastingvermindering werd. Het belastingvoordeel is nu niet meer afhankelijk van het inkomen maar is nu voor iedereen gelijk aan 40%.

Er werd verwacht dat deze aanpassing een serieuze inkrimping van de huizenmarkt zou veroorzaken maar dit blijkt achteraf niet zo te zijn. Vanaf januari 2015 werden er in België 2,7% meer woningen gekocht en verkocht dan in 2014. De Vlaamse markt deed het minder dan de Waalse markt. In Vlaanderen werden er in januari maar 0,1% meer huizen verkocht, in Wallonië 11%.

Terwijjl er in januari in Vlaanderen de eerste maand van het jaar nog iets meer huizen werden verkocht, daalde het aantal transacties in februari met 0,9%. Omdat oorspronkelijk gedacht werd dat de hervorming van de woonbonus een daling van 7% zou optekenen, valt het effect eigenlijk goed mee. Een echte terugval van het aantal woningverkopen is er dus niet gekomen.

Het effect van de vernieuwde woonbonus is beduidend verschillend tussen Vlaanderen en Wallonië. In Wallonië zit de huizenmarkt in een echte lift. Waar de huizenmarkt in februari in Vlaanderen daalde met  0,9 %, steeg deze in Wallonië in dezelfde periode met 10,2%. Dat komt vooral doordat de Waalse regering de woonbonus amper verlaagde.

Vandaag compenseert de erg lage rente in Vlaanderen de verminderde woonbonus. Wat het effect zal zijn indien de rentevoeten terug gaan stijgen, is momenteel de vraag.

terug naar overzicht